Arkiv x 12

Utkikkspunktet

Jeg skriver med ønske om å skape åpne invitasjoner inn i tankens rom. Fire tekster går dypere inn i hva dette betyr: Den personlige Vitenskapen, kunsten og livet, den politiske Klima – kamp uten refleksjon?, samt de mer generelle Mye fakta, lite refleksjon og Fra polemikk til problematisering.

Kritisk debatt

Jeg bedriver sjelden polemikk, men Skit i maten, leve byen!, Naturens helse, Lofoten – livets kilde, Nye stier i norsk politikk, Grønn debatt? Politikkfri sone! og Elfenbenstårnet skyter litt mer fra hofta enn de øvrige tekstene.

Viten(skap)

Boka om Michel Foucault (2017), bokanmeldelsen Ways of Knowing, debattinnlegget Er vitenskapen nøytral? og refleksjonen over Postmodernismen handler alle om hva vi kan vite og hvordan vi kan etablere kunnskap. Terje Tvedt – en norsk Foucault? og Festivalens sosiologi skriver seg på hvert sitt vis inn i samme landskapet.

Samfunnutvikling og styringskunst

Trilogien Hva er mangfold?, Multikulturalisme vs nyliberalisme og Mangfold, motstand, politikk, samt Flere murer, mindre åpenhet og Trump og den liberale orden drøfter samfunnsutviklingen i ei tid preget av økt kontakt og brytning mellom kulturer. Også Coronaviruset – i Ernas grep? belyser det moderne samfunnet, fra en annen vinkling.

Grønn bok I og II

Info om mine grønne bøker finner du i Framtidens Norge (2018) og Grønn politikk (2016). Du kan lese smakebiter fra sistnevnte i Det var en gang et menneske og Vekstens politikk.

Veien til grønn framtid

Det jeg skriver sirkulerer mye rundt det grønne skiftet. Tekster som Miljøpolitikk i 9 varianter, Vår fornybare framtid, Hva er sirkulær økonomi?, Grønn brytningstid, Trenger vi grønne fortellinger? og ikke minst På sporet av en grønn framtid gir varierte bidrag til veien framover.

Natur og miljø

I Norsk miljøpolitikk kan du lese om hvordan naturmiljøet gradvis har vokst fram som kunnskapsfelt og politisk tema. Klima, miljø, natur og Natur/menneske belyser brytninger i det grønne landskapet, mens Vern naturens mangfold og FNs naturpanel formidler innsikt om naturmangfoldskrisen.

Grønne verdier

Verdiorienterte tanker møter du i Livskvalitet framfor veksttvang, Solidaritet: rødt, blått, grønt og Grønn solidaritet – den siste med tydelig forankring i boka Framtidens Norge.

Ideologier

På veien mot min grønn politikk-bok skrev jeg kunnskapsbaserte tekster om Liberalisme, Sosialisme, Anarkisme, Konservatisme og Feminisme, i forlengelsen av Hva er grønn politikk?. Et essay om Nyliberalismen og en lang tekst om Kapitalismen føyer seg inn i dette landskapet.

Partipolitikk

Også MDG – et splittet parti?, Er MDG på villspor?, De Grønnes politiske sjel og MDGs politikk har koblinger til grønn politikk-boka, men med tydeligere forankring i ett parti.

Konkret politikk

Et mer konkret, politisk budskap formidles i tekstene Grønn økonomi via grønn stat, Fem grønne krav til norsk politikkGrønn samferdsel, samt Trondheim, miljøet og De Grønne.

Personlig refleksjon

Til sist en håndfull tekster som antyder noe om min drivkraft: Deltaker og tilskuer, Politikkens indre liv, Glad, og litt vemodig, samt Fra Ny Tid til Minerva.

En tanke om “Arkiv x 12

  1. Tilbaketråkk: Flere murer, mindre åpenhet? | Debatt1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s