Grønn debatt? Politikkfri sone!

Et betenkelig trekk ved den grønne debatten, er at den har begrenset rom for verdier, samfunnsrefleksjon og politiske visjoner. Tvert imot: debatten er teknifisert, orientert mot harde fakta og smart teknologi. Hvordan ble det sånn?

Tankene har dukket opp de siste dagene. Det startet i ei tverrpolitisk diskusjonsgruppe på Facebook, der et innlegg rettet sterk kritikk mot prinsippløs forvaltning av et grønt saksfelt. Noen reagerte på ordbruken, og vi fikk en debatt om debatten.

Som gruppens ordstyrer valgte jeg å ta en Erna: «jeg ville ikke uttrykt meg på den måten» – og framhevet verdien av å akseptere uenighet og å la folk med ulike meninger komme til orde.

Den milde korrigeringen var ikke nok. Isteden ble et forum med rundt tusen deltagere – fra omtrent alle politiske partier, med tidvis helt ulike tanker om det grønne skiftet – stemplet som et ekkokammer, hvorpå vedkommende forlot gruppa han knapt hadde rukket å bli medlem av.

Du verden, tenkte jeg – men så slo det meg: Om det er noe som ligner på ekkokamre, er vel dét snarere de forumene der spørsmålet stort sett ikke handler om annet enn klimaendringer og hvilken teknologi som kan redde oss?

Slik har deltagerne snevret inn hva som diskuteres. Miljøkriser og grønt skifte kobles i begrenset grad til spørsmål om politikk, verdier og tanker om hva et godt samfunn er. Isteden gis diskusjonene et teknisk preg, som flyter på overflaten av en avgrenset virkelighetsforståelse.

Dermed blir det enkelt å føre en balansert, saklig debatt, uten sterke gnisninger. For hvorfor skal vi nå bli sinte på hverandre, når vi ikke diskuterer stort mer enn veien videre langs moderniseringens velkjente spor?

Er denne tendensen overraskende? Nei, egentlig ikke.

I mine grønne bøker står det mye om hvordan først sosialdemokratiet, deretter de blå-blå har lyktes med å fjerne miljøtemaet fra samfunnsdebatten. Isteden har en puttet det hele inn i et administrativt-vitenskapelig-teknologisk felt, der miljøsikring handler om å iverksette de rette målingene, putte tallene i de sikreste modellene, og ut fra dette etablere instrumentelle løsninger som samspiller sømfritt med den smarteste teknologien – og voilà: det grønne skiftet løser seg selv, uten at vi trenger å blande verdier og samfunnsvisjoner inn i det hele!

Tenk så mange likes jeg ville fått, hvis jeg ga full støtte til lysten til å redusere miljøutfordringene til et teknisk problem? Eller kanskje det motsatte ville vært bedre, å gi støtten min til de som vil at alt skal handle om store ord og evighetens verdier?

Isteden har jeg vandret inn mellom disse to – i et forsøk på å vise at både naturen og den menneskelige mestringen, kunnskapen og verdiene, teknologien og kulturen, de tekniske modellene og visjonene for et godt samfunn, møtes i et komplekst, tvetydig rom.

Du tror kanskje ikke helt på meg, men det er helt ok å befinne seg der – for framtiden vil nok forme seg nettopp i rommet mellom.

Jeg belyste dette mellomrommet i et blogginnlegg her om dagen. Det har den fine tittelen På sporet av en grønn framtid (trykk på linken), og er en mye viktigere, mer konstruktiv tekst enn denne – og; så langt lest av altfor få.

Thinking2

2 tanker om “Grønn debatt? Politikkfri sone!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s