Solidaritet: rødt, blått, grønt

SkisporÅ gå i tog er ikke helt meg. Derfor valgte jeg også i år å markere 1. mai med en skitur, alene, mens jeg reflekterte over livet og forholdet mellom det det vi kan omtale som rød, blå og grønn solidaritet.

Tankene fløt avgårde, og til sist måtte jeg sette meg ned på en bergknaus, for å skrive denne lille teksten…

Om vi nå starter med den røde solidariteten, er det i stor grad den vi forbinder med 1. mai. En solidaritet som strekker seg mellom samfunnets sosiale lag. Som handler om at de som har mye skal dele med de som har lite. Og, som sier at makta i samfunnet skal utjevnes, slik at den sterke modererer seg i møtet med den svake.

Det er vel gjerne dette vi tenker som solidaritet. Men, finnes det ikke også et par blå varianter? For det første en sosialliberal omsorg for de som står utenfor. Ikke rettet mot å skape likhet, snarere det at enhver må gis sjansen til å bli medspiller i frihetens rom. For det andre, og kanskje viktigere: en verdikonservativ tanke som ser mennesket som del av en større helhet, der nåtiden bare er et punkt på en lang tidslinje. Å bli for opptatt av våre behov her og nå er ikke bra. Solidaritet handler om noe mer, nemlig å ta ansvar for våre barn og barnebarns livsmuligheter.

Sosial utjevning, mangfoldets rom, framtidens egenverdi. Det spesielle med den grønne tanken er at den tar med alle disse verdiene, samtidig som den tilfører noe eget, noe viktig som vi har tendert til å overse: solidaritet med naturen, med dyrene, ja, med livet i all dets kompleksitet.

Min grønne oppfordring på 1. mai blir derfor at vi deler en solidarisk tanke – med de som faller utenfor vår selvgode materialisme, med den økologien vi dessverre har ført ut av likevekt, og ikke minst med det framtidens liv vi i dag og i årene framover skal sikre grunnlaget for.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s