Grønt manifest [bok]

Vi lever i den grønne omstillingens tid. Klimaendringer, tap av naturmangfold, overforbruk, forsøpling og andre miljøtema har brakt oss inn i en situasjon som ikke er bærekraftig.

Spørsmålet er ikke lenger om endring er nødvendig, men hva vi skal gjøre, hvor raskt og med hvilke avveininger. I slike spørsmål er vi ofte rasende uenige, samtidig som det vekstbaserte framskrittet ruller stødig framover, som om det meste kan fortsette som før.

Med Grønt manifest forsøker jeg å belyse mulighetsrommet vårt, og peke ut en litt annerledes vei. Jeg er innom både grønne verdier, sirkulær økonomi og politiske styringsgrep, og beveger meg fra lokal bærekraft til jordsystemet som helhet.

«Vi bør prate mer om hva et godt grønt samfunn er, og hvordan det kan utvikles. En rendyrket motstandskamp uten visjoner er på linje med å forlate jobben halvgjort.» (side 21)

IMG_6186

En grønn vev

Boka innledes med en kritisk refleksjon over samspillet mellom naturen og menneskene. Framfor å betrakte dem som atskilte kategorier, søker jeg å tenke verden som en natur/menneske-vev – der vi ivaretar både naturmiljøet og menneskelig velferd, som deler av en interaktiv helhet.

Deretter beskrives 9 måter å forholde seg til klima-, natur- og miljøalvoret. De ulike tenkemåtene har utviklet seg over femti-seksti år. Noen oppsto tidlig, andre ble føyd til etter hvert. Alle lever videre, og brynes jevnlig mot hverandre.

Da er det kanskje ikke så rart at den grønne debatten har blitt en kampsone? Vi stiller oss i hver våre hjørner, påstår at våre løsninger er sannheten og veien, og avfeier de som mener noe annet.

Vi burde slutte med sånt.

Natur/samfunn-veven er kompleks og sammensatt. At det skulle finnes en fasit over veien videre er nok en illusjon. Det er bedre å akseptere usikkerheten, og innse at en dose ydmykhet ikke er et tegn på svakhet.

Derfor avstår jeg fra å krige mot de som er uenig med meg. Isteden skisserer jeg en vei til en grønn og bedre framtid, og gjør mitt beste for å vise at den er både ambisiøs, fruktbar og realistisk.

Mitt budskap er at den grønne omstillingen (eller transformasjonen) bør romme mer enn instrumentelle grep. Vi trenger en dyptgripende problematisering av vår måte å tenke og leve på, samt en helhetlig samfunnsvisjon for veien til en grønnere framtid.

Et grønt skriveprosjekt

Samtalen om veien framover rommer mange ulike bidrag. Det kommer en jevn strøm med grønn litteratur. Naturvitere, økonomer og teknologer tar mest plass. Det er mindre rom for samfunnsforskere og humanister, men tro meg: vi trengs, vi også.

Jeg har tidligere bidratt med to bøker. Fra evig vekst til grønn politikk i 2016, og Framtidens Norge i 2018. De strekker seg fra fortiden via nåtiden til framtiden, løfter fram ulike stemmer, og lar dem bryne seg mot hverandre.

Begge fikk flott mottakelse, og jeg ble omtalt som stifinner, guide og vismann i det grønne skiftets tid. Noen var likevel avvisende. Vi må handle, ikke tenke, slo en leser fast. Men så enkelt er det nok ikke. Både verdiene og tankene våre må justeres, dersom vi skal endre retningen på samfunnsutviklingen.

Som forsker har jeg påvist hvordan vekstpolitikken dominerer vår tenkning, ja, fungerer som et taust premiss forut for enhver politisk diskusjon. Som politisk aktør skriver jeg for å utfordre denne tausheten.

De to første bøkene balanserte mellom ulike mulighetsrom. I bok nr 3 tar jeg et tydeligere valg, og peker ut et spor framover. Et veivalg som er annerledes enn det grønne skiftet. Mer helhetlig og mer radikalt, men uten å vippe over i utopisk svermeri.

I dette hentes impulser også fra Sosialdemokrati versus nyliberalisme (2020), min historie om moderne styringskunst og samfunnsforming. Miljøpolitikkens framvekst inngår her, og leder videre til spørsmålet om tiden er inne for å utvikle en grønn styringskunst?

Min posisjon har utviklet seg gjennom årene. Fascinerende nok har både FNs naturpanel og FNs klimapanel beveget seg i en lignende retning. Slik sett kommer Grønt manifest på rett tidspunkt. Boka er kort og konsis, trykket i lommeformat, og forankret i 10 mangfoldige kapitler:

 1. Naturen og menneskene
 2. En grå-grønn kampsone? Ni mulige veivalg
 3. Vi velger et spor, og ser hvor det leder
 4. Smultringen og det blomstrende samfunnet
 5. Et godt liv uten stadig mer av alt
 6. Lokal bærekraft i levende landskap
 7. En økonomi preget av dynamikk, sirkulasjon og omfordeling
 8. Nasjonal styringskunst med grønt siktemål
 9. Globalt ansvar på en antropocen planet
 10. Transformasjon – grønn framtid

Gjennom de siste 250 årene har en rekke manifest forsøkt å avklare ideer og tenkemåter, med ambisjon om å bevege verden. Jeg var usikker på om jeg skulle bruke ordet i tittelen. Ettersom jeg er uforbederlig åpen til sinns, er det utenkelig å skrive endimensjonalt og refleksjonsløst.

Er det da mulig å gi ut et manifest?

Det var her jeg innså at ved å starte med 9 ulike tenkespor, ville jeg få fram at nei, mitt retningsvalg er ikke det eneste alternativet – men jo: det er en mulighet flere burde sette seg inn i, fordi det er mulig vi med tiden velger dette sporet, på vår vei mot den grønne framtiden.

Den første anmeldelsen omtaler språkføringen som «utforskende, dialogisk og dansende». Det tror jeg er sant.

Bestille bok? – trykk på linken til Norli, Adlibris, Tanum, Ark, Bokkilden, Akademika, Haugen bok, Platekompaniet eller Solum Bokvennen

En tanke om “Grønt manifest [bok]

 1. Tilbaketråkk: Kunnskap om Klima (og fordeling av ressursene)? – Favoritt.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s