Sterk systemkritikk

For noen uker siden publiserte jeg en anmeldelse av Grønt manifest, opprinnelig skrevet på Facebook. Da kom jeg på at også ordene til Herman Ekle Lund burde deles.

IMG_6170yEn kort og konsis anmeldelse, som i samspill med Gaute Sandviks ord kanskje kan friste flere til å invitere meg til å innlede på bok- og debattmøter Norge rundt? Tar med en link også til min egen presentasjon, så blir det vinklet både herfra og derfra.

Vel, her er Herman Ekle Lunds omtale fra tidligere i vinter:

Bør leses! Svein Hammer – selve innestemmen i norsk miljødebatt – har gitt ut ny bok hvor han drøfter vår felles vei videre.

Er vi egentlig tjent med at «det grønne skiftet» skal ha som mål at vi skal kunne leve videre akkurat som vi gjør nå i fremtiden? Har vi rom for «grønn vekst»? Trenger vi heller grønn transformasjon?

Bør vi snakke mer om verdier – før vi konkluderer på at det er tekniske, apolitiske verktøy som er de beste varige løsningene på natur- og klimaproblemene?

Kan samfunn blomstre uten å vokse?

Svein prøver å ta oss videre forbi «enten-eller»-tankegangene i vekst mot vern, dyp eller grunn økologi, sosialdemokrati versus nyliberalisme osv, for å se på hva som kan skje hvis vi lager en tettere vev mellom menneske og natur, hvor vi bruker det beste fra teknologi, politikk, økonomi og ulike styringsmekanismer i økologiens tjeneste.

Dette er sterk, systemkritisk lesning, som i hvert fall var nødvendig og nyttig for min hjerne. Svein skriver fritt for moralisme og pekefinger, er positiv og konstruktiv, og som alltid forbilledlig til å forsøke å forstå og anerkjenne alle perspektiver uten å fordømme. Han avskriver ingen ideer som del av løsningen, men er samtidig tydelig på hvilke deler av det bestående vi må tenke systemkritisk om og utfordre.

Dropp Greta-boka og velg heller «Grønt manifest» av Svein Hammer, hvis du vil lese aktuell, lettlest miljølitteratur som inspirerer og inkluderer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s