Framtidens Norge [bok]

Årets viktigste bok? En frittstående videreføring av debutboka, mer personlig og engasjert denne gangenmen som sist skrevet med håp om å formidle, skape forståelse og inspirere til å tenke selv.

Framtidens Norge 2Det grønne skiftet er etablert som en omstilling både Norge og verden må gjennom. Hvor vi skal og hvordan vi kommer oss dit, nei, dét er vi likevel ikke enige om.

Gitt dette trenger vi mer diskusjon om temaet, og da er det viktig at noen puster rolig og forsøker å belyse den grønne tankens nyanser og mulighetsrom. Gjennom de siste fem årene har jeg gjort dette til mitt prosjekt.

Fra evig vekst til grønn politikk kom i 2016 og ble veldig godt mottatt. Den gir en balansert framstilling av både vekstpolitikken og den grønne politikkens framvekst og variasjoner.

Den helt ferske Framtidens Norge følger opp med mer offensiv tone. Jeg tillater meg å utfordre i mange retninger, belyser alternative veivalg, og etablerer et rom for forming av et grønnere samfunn.

Selv om språket er mer direkte enn sist, er det ikke rette linjer og påståelig argumentasjon du møter. Jeg foretrekker å invitere inn i et mangfoldig landskap, med mål om å synliggjøre muligheter og skape grunnlag for velfunderte diskusjoner – ikke bare om hvilke løsninger vi bør velge, men mer grunnleggende om hvordan vi kan tenke når vi former våre løsningsgrep.

På veien treffer du Arne Næss, Kristin Asdal, Erik Dammann, en rekke andre nordmenn, pluss mange fra resten av verden. I rommet mellom deres ulike tanker, former jeg min skriveposisjon. Jeg leser et utvalg politiske dokumenter, og sveiper innom både filmen Wall-E og en håndfull romaner. Innimellom krydrer jeg med personlige erfaringer og tanker, om alt fra skiturer til det å vokse opp i havkanten.

Tekstens grønne tråd strekker seg gjennom tema som natur, menneske, stat, økonomi, politikk, solidaritet, kunnskap, teknologi, etikk, kultur, livsverdier osv. Det gjentagende spørsmålet er hva det er verdt å holde fast på, og hvor vi bør være mer dristige og åpne oss i retning av en grønnere framtid?

Del A og del B
Bokas første del handler om samspillet mellom mennesker, natur og politikk. Jeg starter med et konsentrat av hovedlinjene i debutboka, beveger meg deretter inn i henholdsvis naturfilosofi og tanker om mørk økologi, før jeg avrunder med en konkret framstilling av den norske miljøpolitikkens framkomst og mulighetsrom. Til sammen en mosaikk av kjente og mindre kjente tanker, som i samspill med hverandre vil utfordre hvordan du tenker om samfunnsutviklingen.

Del B belyser så mulige veier mellom nåtiden og framtiden, med tematiske kapitler om kultur for livskvalitet, miljøpolitisk styring, kretsløpsøkonomi, solidaritet og samfunnets samholdskraft, samt forholdet mellom det lokale, det nasjonale og det globale. Til sist flytter vi oss lengre inn i framtiden, med en åpen refleksjon over hvordan både Norge og verden kan antas å se ut om 30-40 år.

Jeg håper mange ser at dette er ei viktig bok som bør prege den politiske debatten. Tips gjerne din lokale bokhandel om å rydde plass i bokhylla, evt så kan den bestilles her.

Trykk på linken om du vil lese en håndfull gode anmeldelser av boka.

Grønn vanndråpe

Fra evig vekst til grønn politikk

Tar med et par utsnitt fra min debutbok, de gir et inntrykk av hvordan jeg skriver:

Begge er hentet fra bokas første del. I den påfølgende, mer omfattende delen skriver jeg bl.a om «økologisk modernisering» og «grønn transformasjon» som to ulike veier til et grønnere samfunn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s