Framtidens Norge [bok]

Verden må gjennom en grønn omstilling, det er de fleste enige om. Men hvor vi skal, og hvordan vi kommer oss dit – nei, der er nok uenigheten stor.

IMG_8594Gjennom de siste årene har jeg gjort det til mitt prosjekt å belyse den grønne tankens nyanser og mulighetsrom.

Hvordan bør vi orientere oss, i en natur/samfunn-vev det ikke lenger finnes noen utvei fra?

Jeg sitter nok ikke på fasiten, det er tross alt komplekse spørsmål vi står overfor. Framfor «rett fram-argumentasjon» bruker jeg faglig kunnskap og politisk innsikt til å invitere leseren inn i et mangfoldig landskap – med håp om å klargjøre, og inspirere til å tenke selv.

Fra evig vekst til grønn politikk kom i 2016 og ble godt mottatt. Den gir en balansert framstilling av både vekstpolitikken og den grønne politikkens framvekst og variasjoner.

Framtidens Norge er mer framoverlent, som det så fint heter. Jeg utfordrer i ulike retninger, belyser alternative veivalg, og etablerer et rom for veien(e) fram mot en grønnere framtid.

Høres dette spennende ut? Trykk på linken om du vil bestille boka.

Litt mer om innholdet

Bokas første del handler om samspillet mellom mennesker, natur og politikk. Jeg starter med å gjengi hovedlinjene i min forrige bok, beveger meg deretter inn i henholdsvis naturfilosofi og tanker om mørk økologi, før jeg avrunder med en konkret framstilling av den norske miljøpolitikkens framkomst og mulighetsrom. Til sammen en mosaikk av kjente og mindre kjente tanker, som i samspill med hverandre vil utfordre hvordan du tenker om samfunnsutviklingen.

Del B belyser mulige veier mellom nåtiden og framtiden. Framstillingen forankres i begrepet grønn transformasjon, og beveger seg gjennom tematiske kapitler om kultur for livskvalitet, miljøpolitisk styring, utvikling av kretsløpsøkonomi, solidaritet og samfunnets samholdskraft – pluss samspillet mellom det lokale, det nasjonale og det globale. Helt til sist flytter vi oss lengre inn i framtiden, med en refleksjon over hvordan både Norge og verden kan antas å se ut om 30-40 år.

Selv om språket er mer personlig og direkte enn i debutboka, er det ikke rette linjer og påståelig argumentasjon du møter. Jeg foretrekker å invitere inn i et mangfoldig landskap, med sikte på å synliggjøre muligheter og skape grunnlag for diskusjoner – ikke bare om hvilke løsninger vi bør velge, men mer grunnleggende om hvordan vi kan tenke når vi former våre løsningsgrep.

På veien treffer du Arne Næss, Kristin Asdal, Erik Dammann, flere andre nordmenn, pluss varierte stemmer fra resten av verden. I dialog med deres ulike tanker, former jeg min skriveposisjon. Jeg leser et utvalg politiske dokumenter, og sveiper innom både filmen Wall-E og en håndfull romaner. Innimellom krydrer jeg med personlige erfaringer og tanker, om alt fra skiturer til det å vokse opp i havkanten.

Teksten er ingen utredning, og forsøker ikke å angi noe fastlåst program. Snarere inviterer den inn i den grønne tankens rom – langs et spor som strekker seg gjennom tema som natur, menneske, stat, økonomi, politikk, solidaritet, kunnskap, teknologi, etikk, kultur, livsverdier osv. Det gjentagende spørsmålet er hva det er verdt å holde fast på, og hvor vi bør være mer dristige og åpne oss i retning av en grønnere framtid?

Her kan du finne linker til en håndfull gode anmeldelser av boka.

Grønn vanndråpe

Et par smaksprøver

For å gi et inntrykk av bøkene mine, legger jeg inn et par smaksprøver fra min første bok, Fra evig vekst til grønn politikk:

Begge er hentet fra bokas første del. I den påfølgende delen belyser jeg ulike tanker om det grønne samfunnet, og etablerer slik linjer som jeg nå har forlenget videre inn i Framtidens Norge.

3 tanker om “Framtidens Norge [bok]

  1. Tilbaketråkk: FNs naturpanel | Debatt1

  2. Tilbaketråkk: Kunnskap om Klima? – Favoritt.no

  3. Tilbaketråkk: Svein Hammer – vår tids Foucault? – sofaskribenten

Legg igjen en kommentar