Her finner du bloggens tekster gruppert i ulike kategorier. Noe er ferskvare, noe er vellagret, omtrent alt er like relevant som da det ble skrevet.
Bøkene mine
Vil du lese om mine bøker, inviteres du til klikke deg gjennom Grønt manifest (2022), Sosialdemokrati vs nyliberalisme (2020), Framtidens Norge (2018), Michel Foucault (2017) og Grønn politikk (2016). Et par smakebiter fra debutboka kan leses i Det var en gang et menneske og Vekstens politikk, mens 9 Shades of Green er et nøkkelkapittel i manifestet. Veien fram til disse bøkene belyses i En forfatter krysser sitt spor.
Andres bøker
Jeg leser og anmelder bøker (se Mine tekster i media), og lar gjerne andres tanker inspirere min skriving. Tidvis blir det blogginnlegg også: Ways of Knowing, Det er nok nå, Jordboka, Silent Spring, Helgeland som litterært landskap og Naturens politikk, politikkens natur.
Tankens rom
Jeg skriver med ønske om å invitere inn i tankens rom. Fire tekster utdyper min posisjon: Den personlige Vitenskapen, kunsten og livet, den politiske Klima – kamp uten refleksjon?, samt de mer generelle Mye fakta, lite refleksjon og Fra polemikk til problematisering.
Kritisk debatt
Polemikk avstår jeg fra, men Den grønne kampsonen, Foucault og nyliberalismen, Elfenbenstårnet, Skit i maten, leve byen!, Naturens helse, Lofoten – livets kilde, Nye stier i norsk politikk, Grønn, men ikke radikal nok? og Grønn debatt? Politikkfri sone! er skrevet med kritisk debatt som siktemål.
Viten(skap)
Bokanmeldelsen Ways of Knowing, debattinnlegget Er vitenskapen nøytral? og refleksjonen over Postmodernismen handler alle om hva vi kan vite og hvordan vi kan etablere kunnskap. Terje Tvedt – en norsk Foucault? og Festivalens sosiologi skriver seg på hvert sitt vis inn i en historie om hva kunnskap er og hvordan den skapes.
Samfunnutvikling
Norge, flagget og framtiden inviterer til refleksjon over landet vi lever i – mens tekstene Hva er mangfold?, Multikulturalisme vs nyliberalisme og Mangfold, motstand, politikk, samt Flere murer, mindre åpenhet og Trump og den liberale orden belyser en verden preget av økt kontakt og brytning mellom kulturer.
Styringskunst
Tekstene Koronaviruset – i Ernas grep? og Å styre skuta gjennom Koronahavet handler begge om kunsten å styre et samfunn. Dette er også grunntemaet i boka Sosialdemokrati vs nyliberalisme, samt i Foucault og nyliberalismen.
Ideologier
På veien mot min debutbok skrev jeg kunnskapsbaserte tekster om Liberalisme, Sosialisme, Anarkisme, Konservatisme og Feminisme, i forlengelsen av Hva er grønn politikk?. Et essay om Nyliberalismen og en lang tekst om Kapitalismen føyer seg inn i dette landskapet.
På sporet av en grønn framtid
Flere tekster utforsker veiene til et grønnere samfunn. Hva er sirkulær økonomi? og Hva er bærekraft? har faglig anslag. Den grønne kampsonen, Systemendring og Planet of the Humans spør hvor radikale endringene bør være. Vår fornybare framtid, Grønn brytningstid, Trenger vi grønne fortellinger?, Okstindan natur- og kulturpark pluss På sporet av en grønn framtid gir varierte tanker om veien framover.
Natur og miljø
I Norsk miljøpolitikk kan du lese om hvordan naturmiljøet gradvis har vokst fram som kunnskapsfelt og politisk tema. Klima, miljø, natur og Natur/menneske belyser brytninger i det grønne landskapet, mens Vern naturens mangfold og FNs naturpanel formidler innsikt om naturmangfoldskrisen. Jordboka – regenerativ framtid belyser muligheten til bedre samspill med naturens yrende livskraft.
Grønne verdier
Verdiorienterte tanker møter du i Livskvalitet framfor veksttvang, Solidaritet: rødt, blått, grønt og Grønn solidaritet.
Konkret politikk
I årene 2019-21 var jeg miljøsosiolog og forsket på Plastens politikk. Utover dét har jeg visst ikke skrevet om konkrete tema siden valgkampen som brakte MDG på Stortinget, dvs i 2013: Trondheim, miljøet og De Grønne, Grønn samferdsel, Grønn økonomi via grønn stat, samt Fem grønne krav til norsk politikk.
MDG-refleksjon
Gjennom årene har jeg forsøkt å bidra til nyansert debatt rundt MDGs politiske tenkning. I 2013 med MDGs politikk og De Grønnes politiske sjel. Noen år senere MDG – et splittet parti? og Er MDG på villspor?. I forkant av 2021-valget den refleksive Moralist eller grønn ledestjerne.
Personlig refleksjon
Til sist en håndfull tekster som antyder noe om min drivkraft: Den aller første bloggteksten Deltaker og tilskuer, pluss Politikkens indre liv, Glad og litt vemodig, Fra Ny Tid til Minerva – og sist men ikke minst En forfatter krysser sitt spor.

Anbefalt tekst: Mye fakta, lite refleksjon
Tilbaketråkk: Flere murer, mindre åpenhet? | Debatt1