73 bloggtekster

Her finner du bloggens tekster gruppert i ulike kategorier. Noe er ferskvare, noe er vellagret, omtrent alt er like relevant som da det ble skrevet.

Bøkene mine

Info om mine fire bøker finner du i Sosialdemokrati vs nyliberalisme (2020), Framtidens Norge (2018), Michel Foucault (2017) og Grønn politikk (2016). Et par smakebiter fra sistnevnte kan leses i Det var en gang et menneske og Vekstens politikk. I tillegg skriver jeg om veien fram til bøkene i teksten En forfatter krysser sitt spor.

Tankens rom

Jeg skriver med ønske om å invitere inn i tankens rom. Fire tekster utdyper hvor jeg vil: Den personlige Vitenskapen, kunsten og livet, den politiske Klima – kamp uten refleksjon?, samt de mer generelle Mye fakta, lite refleksjon og Fra polemikk til problematisering.

Kritisk debatt

Polemikk avstår jeg fra, men Skit i maten, leve byen!, Naturens helse, Lofoten – livets kilde, Nye stier i norsk politikk, Grønn debatt? Politikkfri sone!, Elfenbenstårnet, Grønn, men ikke radikal nok? og Det er nok nå skyter mer fra hofta enn de øvrige tekstene. Foucault og nyliberalismen er også tidvis hard i klypa.

Viten(skap)

Bokanmeldelsen Ways of Knowing, debattinnlegget Er vitenskapen nøytral? og refleksjonen over Postmodernismen handler alle om hva vi kan vite og hvordan vi kan etablere kunnskap. Terje Tvedt – en norsk Foucault? og Festivalens sosiologi skriver seg på hvert sitt vis inn i en historie om hva kunnskap er og hvordan den skapes.

Samfunnutvikling

Norge, flagget og framtiden inviterer til refleksjon over landet vi lever i – mens tekstene Hva er mangfold?, Multikulturalisme vs nyliberalisme og Mangfold, motstand, politikk, samt Flere murer, mindre åpenhet og Trump og den liberale orden belyser en verden preget av økt kontakt og brytning mellom kulturer.

Styringskunst

Tekstene Coronaviruset – i Ernas grep? og Å styre skuta gjennom Koronahavet handler begge om kunsten å styre et samfunn. Dette er også grunntemaet i boka Sosialdemokrati vs nyliberalisme, samt i den ferske teksten Foucault og nyliberalismen.

Ideologier

På veien mot min grønn politikk-bok skrev jeg kunnskapsbaserte tekster om Liberalisme, Sosialisme, Anarkisme, Konservatisme og Feminisme, i forlengelsen av Hva er grønn politikk?. Et essay om Nyliberalismen og en lang tekst om Kapitalismen føyer seg inn i dette landskapet.

På sporet av en grønn framtid

Flere tekster utforsker veiene til et grønnere samfunn. Hva er sirkulær økonomi?, Hva er bærekraft? og Miljøpolitikk i 9 varianter har et faglig anslag – Planet of the Humans og Systemendring spør hvor radikale endringene bør være – mens Vår fornybare framtid, Grønn brytningstid, Trenger vi grønne fortellinger? og På sporet av en grønn framtid gir bidrag til veien framover.

Natur og miljø

I Norsk miljøpolitikk kan du lese om hvordan naturmiljøet gradvis har vokst fram som kunnskapsfelt og politisk tema. Klima, miljø, natur og Natur/menneske belyser brytninger i det grønne landskapet, mens Vern naturens mangfold og FNs naturpanel formidler innsikt om naturmangfoldskrisen.

Grønne verdier

Verdiorienterte tanker møter du i Livskvalitet framfor veksttvang, Solidaritet: rødt, blått, grønt og Grønn solidaritet – den siste med tydelig forankring i boka Framtidens Norge.

Konkret politikk

De siste årene har jeg som forsker jobbet med Plastens politikk. Utover dét har jeg visst ikke skrevet om konkrete tema siden valgkampen som brakte MDG på Stortinget, dvs i 2013: Trondheim, miljøet og De Grønne, Grønn samferdselGrønn økonomi via grønn stat, samt Fem grønne krav til norsk politikk.

MDG-refleksjon

Gjennom årene har jeg forsøkt å bidra til nyansert debatt rundt MDGs politiske tenkning. I 2013 med MDGs politikk og De Grønnes politiske sjel. Noen år senere med MDG – et splittet parti? og Er MDG på villspor?. I forkant av 2021-valget med den refleksive Moralist eller grønn ledestjerne.

Personlig refleksjon

Til sist en håndfull tekster som antyder noe om min drivkraft: Deltaker og tilskuer, Politikkens indre liv, Glad og litt vemodig, Fra Ny Tid til Minerva – og sist men ikke minst En forfatter krysser sitt spor.

En tanke om “73 bloggtekster

  1. Tilbaketråkk: Flere murer, mindre åpenhet? | Debatt1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s