Deltaker og tilskuer

For årevis siden var jeg aktiv politiker. Det var viktige år i livet mitt.

Etterhvert forlot jeg politikken, og ble samfunnsforsker, med norsk politisk kultur som viktig temafelt. Å se landskapet fra utsiden, etter å ha erfart det fra innsiden, er lærerikt. Blikket blir annerledes, horisonten bredere, den analytiske forståelsen dypere.

Lysten til å bli aktiv igjen har likevel hele tiden vært der. I 2012 var jeg endelig klar. Partiet var underveis blitt et annet. Den gang var det Høyre, nå er det Miljøpartiet De Grønne.

Mitt politiske comeback fikk en frisk start. Jeg ble løftet til tredjekandidat til Stortingvalget i Sør-Trøndelag. Sånn er det å bli aktiv i et miniparti, spesielt når en har verdifulle erfaringer med seg.

Boklansering 7b tmI dagene etter våknet den politiske forskeren. Behovet for å klargjøre hvor MDG befinner seg i det politiske landskapet, fikk meg til å begynne å skrive, pluss etablere en seminarrekke der vi diskuterer grønn politikk. Å åpne denne bloggen er en naturlig forlengelse av disse seminarene.

Tilføyelse, juli 2016: Etter to intense år (der den nevnte seminarrekken ble til 35 møter) forlot jeg den aktive politikken, og tok steget tilbake til betrakterens posisjon. Fra dette punktet ble min debutbok Fra evig vekst til grønn politikk skrevet. En treårig bevegelse, fra små tekster til bok, mellom deltaker og tilskuer, er dermed fullført.

Enda litt mer, mars 2021: Det har blitt åtte år siden jeg skrev denne lille teksten. Ifjor kom min fjerde bok på fire år. Denne gangen lot jeg erfaringer fra livet, politikken og en omskiftelig yrkeskarriere fungere som springbrett inn i en ambisiøs, faglig utforskning av sosialdemokratisk og nyliberalistisk forming av det norske samfunnet. Bloggen lever i symbiose med forfatterskapet, med vekslingen mellom erfaringens innsikt og samfunnsforskerens oversikt som vedvarende ledesnor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s