Deltaker og tilskuer

For årevis siden var jeg aktiv politiker. Det var viktige år i livet mitt.

Etterhvert forlot jeg politikken, og ble samfunnsforsker, med norsk politisk kultur som viktig temafelt. Å se landskapet fra utsiden, etter å ha erfart det fra innsiden, er lærerikt. Blikket blir annerledes, horisonten bredere, den analytiske forståelsen dypere.

Lysten til å bli aktiv igjen har likevel hele tiden vært der. I 2012 var jeg endelig klar. Partiet var underveis blitt et annet. Den gang var det Høyre, nå er det Miljøpartiet De Grønne.

Mitt politiske comeback fikk en frisk start. Jeg ble løftet til tredjekandidat til Stortingvalget 2013 i Sør-Trøndelag. Sånn er det å bli aktiv i et miniparti, spesielt når en har verdifulle erfaringer med seg.

I dagene etter våknet den politiske forskeren. Behovet for å klargjøre hvor MDG befinner seg i det politiske landskapet, fikk meg til å begynne å skrive, pluss etablere en seminarrekke der vi diskuterer grønn politikk. Å åpne denne bloggen er en naturlig forlengelse av disse seminarene.

Boka5bTilføyelse, juli 2016: Etter to intense år forlot jeg den aktive politikken, og tok steget tilbake til tilskuerens posisjon. Fra dette utgangspunktet ble boka Fra evig vekst til grønn politikk skrevet. En treårig bevegelse, fra små tekster til bok, mellom deltaker og tilskuer, er dermed fullført. En slik veksling er utvilsomt en viktig ressurs, når målet er utvikle innsikt og kunnskap.

Enda litt mer, desember 2018: Bloggen har hele veien rommet flere tema enn bare politikk, noe det etterhvert ble mer av. Samtidig har jeg fulgt opp med nye tanker om den grønne samfunnsutviklingen, som til sist ledet fram til boka Framtidens Norge. Også denne er preget av den vekslingen jeg beskriver ovenfor, mellom erfaringens innsikt og betrakterens oversikt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s