Trondheim, miljøet og De Grønne

I boka «Hva skjer? To besteforeldre på klimareise i Norge» vurderer Svein Skotheim og Bente Bakke norske kommuners arbeid mot klimagassutslipp.

Konklusjonen er god for Trondheim. Ingen jobber så systematisk og målrettet, ingen har sikret så god implementering av tiltakene.

«Det er sånn alle kommuner bør jobbe» (Dagsavisen 16. januar 2013)

Det pekes på flere hundre kommunale elbiler, kraftig økning i bruken av buss, offensivt arbeid for å redusere utslippene fra trafikken – og; det vises til at alle kommunale skoler og sykehjem er på vei til å få vannbåren fjernvarme, varmepumper, bioenergi eller andre fornybare energikilder.

Denne positive vurderingen gleder et grønt hjerte. Det ligger en rekke politiske initiativ til grunn for at Trondheim i dag framstår med tydelig miljøprofil, og Miljøpartiet De Grønne har over lang tid vært sentral bidragsyter til dette arbeidet. Jan B Vindheim ledet MDG inn i bystyret i Trondheim så tidlig som i 1991. Siden har partiet vært aktiv bidragsyter til politikkutformingen i trønderhovedstaden, fra 2003 som del av styringskoalisjonen.

Alt på 90-tallet jobbet MDG for å innføre kildesortering og få på plass en klimahandlingsplan, lenge før slike tiltak ble gitte krav. Det ble blant annet tatt initiativ til at Trondheim fikk egen klimarådgiver, en forutsetning for det vellykkede arbeidet med klimaplanen – samt til å bygge bro mot relevante fagressurser ved NTNU, et samarbeid som med tiden er blitt en selvfølge.

Når partiet nå vokser over hele landet, har lokallaget i Trondheim gitt viktige bidrag gjennom flere år med utvikling og utprøving av grønn politikk. Ambisiøse handlingsplaner for avfallspolitikken, velfungerende system for kildesortering, gode resultater på energisparing, foregangskommune på økologisk mat i skoler og barnehager – det er ikke bare på klimafeltet mye har blitt gjort.

I dag snakker en både om grønn kulturpolitikk og grønn oppvekst- og omsorgspolitikk, og miljøpolitikk er ikke lenger en sektorgreie som skal vurderes når alt annet er på plass. De Grønne har gitt betydelige bidrag til at miljøtenkningen er med hele veien, innenfor finans og næring så vel som helse og utdanning, i alt fra bygg og transportsystemer, til skole og fritid.

Dette skjer innenfor et bredt og balanset perspektiv på menneskers behov og ønsker. Et grønt samfunn handler tross alt ikke bare om offenstivt miljøvern, men om å skape «et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse» – i verden som helhet, i Norge, og i Trondheim.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s